MariaTolppanen

Omat koirat purivat - Vaasan päivystys meni

Päivystysasetus on näiltä osin nuijittu pöytään. Seinäjoki saa täydenpalvelun päivystykset, Vaasa jää  orpopojan asemaan. Päätös on ikävä ja kallis. Seinäjoen kannalta olisi ollut helpompaa, että, ruotsinkielisten päivystykset olisi jatkossakin hoidettu Vaasassa. Nyt Seinäjoelle on järjestettävä ympärivuorokautinen ruotsinkielinen palvelu.

Ruotsinkielen ylläpito ei ole ilmaista. Vaasassa kielenkääntäjät -opettajat ja kielilisät työntekijöille tuovat sairaalalle miljoonan verran uusia kustannuksia vuodessa. Nämä menot jäävät Vaasaan edelleenkin, koska näitä palveluita tarvitaan päivystysaikojen ulkopuolellakin. Mutta samansuuruinen kustannus tulee rasittamaan täst'edespäin  myös Seinäjokea, koska sen pitää pystyä hoitamaan palvelut myös ruotsiksi.

Lisäksi Vaasa-Seinäjoki- välille tarvitaan täysvarusteltu ambulanssi, joka maksaa puolimiljoona vuosessa. Näihin uusiin menoihin sulavat ne säästöt, joita piti tulla, kun hallitus ryhtyi päivystysten osalta muutosta tekemään. Kun kiireellä tehdään, jää asioita huomiotta.

Tässä päivystysasiassa on ollut kyse puhtaasti politiikasta, tässä ei ole mietitty asioiden sujuvuutta eikä potilaiden tarpeita. Koskaan ei tule hyvää jälkeä, jos politiikkaa tehdään politiikan takia. Vaasan sairaalan kohdalla voi vain ihmetellä vaalipiirin kokoomuslaisten ja perussuomalaisten kansanedustajien toimia. Mihin heiltä unohtui politiikan perimmäinen tarkoitus; yhteisten asioiden hoito. Nyt tuntuu siltä, että omat koirat purivat. Sama ihmetys toki ulottuu kepulaisiin keskittäjiin koko valtakunnan tasolla, heillä on varmasti myös selitettävää äänestäjäkunnalleen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä ympärivuorokautinen päivystys muualtakin, kuin Vaasasta, säilyykö edes Kokkolassa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Huom, laaja päivystys. Meillä täällä kaakossa lähtee laajat Mikkelistä, Kotkasta, Kouvolasta ja Savonlinnasta meni jo. Että sitä taustaa varten tämä Vaasalaisten itku oli jotain ihan muuta.

Mitä kielimuuriin tulee, niin meillä täällä kaakossa on venäläis- ja virolaistaustaisia lääkäreitä ja kielimuuri on joskus ihan todellinen. Ja suomenkielellä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minulla ei ollu kielimuuria, kun virolainen lääkäri oikoi leikata minulta tyrän, säikähti, ku kysyin häneltä hänen äidinkielellään, "Kas tombaat tyrän era ?
"Ei, ei, ainut songin teen kordan".

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ihmettelenpä vain olisiko kansanedustaja valittanut, jos vaalipiiristä olisikin lakkautettu se Seinäjoen päivystys Vaasan sijaan...

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Varmaan olisi, sillä en ole nähnyt kenenkään ehdottaneen Seinäjoen lakkauttamista. Korjaa ihmeessä, jos olen väärässä. Lähinnä kaikki kieliryhmästä riippumatta ovat kai toivoneet kahta laajan päivystyksen sairaalaa.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kansanedustaja Tolppanen perussuomalaisista demareihin loikannut populisti on näköjään unohtanut, että Seinäjoella pystytään palvelemaan ruotsinkielisiä varmasti yhtä hyvin kuin Vaasassa palvellaan suomenkielisiä. Omakohtaisena kokemuksena voin sanoa, että osa ruotsinkielisistä ei haluakaan puhua suomea vaikka siihen pystyisikin.
Miksi unohdatte ruotsin kielen opetuksen pakollisuuden. Oletteko harkinnut kannattavanne pakkoruotsin opetuksen poistamista opetusohjelmista, kun siitä ei olekaan mitään hyötyä esimerkiksi vaalipiirissänne

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Totta, että Seinäjoella on äidinkieleltään ruotsia puhuvia hoitohenkilöitä, myös lääkäreitä samoin kuin muualla Suomessa.

Seinäjoen keskussairaalaan on tullut maanantaista lukien häiriösoittoja ruotsinkielellä. Sairasta touhua tämäkin kielipolitiikan vuoksi. Pakkoruotsi pitää ehdottomasti lakkauttaa jo yksistään tällä perusteella.

http://www.kp24.fi/uutiset/teemat/1480/426176/Vasa...

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

"Seinäjoella pystytään palvelemaan ruotsinkielisiä varmasti yhtä hyvin kuin Vaasassa palvellaan suomenkielisiä. Omakohtaisena kokemuksena voin sanoa, että osa ruotsinkielisistä ei haluakaan puhua suomea vaikka siihen pystyisikin."

Tästä kommentistasi saa sellaisen käsityksen, että Vaasassa ei palveltaisi suomenkielisiä hyvin? Olen äimän käkenä - ällikällä lyöty! Kaupungissahan on selkeä suomenkielinen enemmistö (70/23).

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tolppanen myös taitaa unohtaa sen, että hänen oma puolueensa sosiaalidemokraatit kyllä kannattavat vähempiä päivystyksiä kuin nykyinen hallitus.

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Mitkähän koirat nyt ovat purreet ja ketä? Kokoomuksessa ja perussuomalaisissako vai missä? En ymmärrä. Purevatkohan sitten demareissa hevoset ja lehmät? Vai purevatko sielläkin omat koirat?

Haa, nyt ymmärrän. Demareissa omat hevoset ja lehmät purevat kannattajakuntaansa pakkoruotsituksella.

Sori, näin aamulla kulkee aina vähän hitaasti.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Voiko bloggaava kansanedustaja täsmentää: mitkä tarkalleen ovat ne erikoissairaanhoidon laajan päivystyksen toiminnot, jotka siirtyvät Vaasasta Seinäjoelle?

Otsikko "Vaasan päivystys meni" vaikuttaa tahallisen harhaanjohtavalta.

Olen itse ymmärtänyt, että Vaasassa suunnitelmien mukaan jatkuu edelleenkin terveyskeskustasoinen päivystys kaikilla lääketieteen aloilla sekä sen lisäksi erikoissairaanhoidossa kirurgian ja sisätautien päivystykset ja synnytykset tarvittavine oheispalveluineen -- vain kaikkein vaikeimpien ja vaativimpien tapausten hoito keskitetään hoidon porrastuksen mukaan Seinäjoelle, ellei sitten ole kyseessä harvinainen yliopistosairaalan tasoa vaativa sairaus. Pitääkö tämä paikkansa vai ei?

Matti Laitinen

Vaasa hinkui laajaa päivystystä Seinäjoen sijaan.Ei silloin puhuttu 12+1 mallista.Vasta kun poliitikot huomasivat että matka Seinäjoelle on kaikkialta lyhyenpi niin silloin otettiin esille kieliasiat ja malli 12+1.Turha on Vaasan itkeä enään päätöstä.Tolppaselle sanoisin että puhu mitä puhut,minä en kuitenkaan usko puheisiisi.Tänään olet tätä mieltä ja huomenna taas eri mieltä ja eri puolueessa.

Taisto Pihlajamaa

Naa
myrsky sorsassa. SFP:n rakutaation lämmittelyä. Hur ä med dem som försöker någ tredje språk använda.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tolppanen tekee itsestään pellen vaihtamalla sdp:n pakkoruotsitukseen. Annetaanko siellä puoluevaihdoksessa jotain piikkejä ajatuksenvaihdokseen?

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Kyllä minun täytyy ihmetellä suuresti, että ketään ei tunnu kiinnostavan Etelä-Savon tilanne. Koko maakunta jää ilman laajan päivystyksen sairaalaa. 150 000 ihmistä.

Mikkelistä ja Savonlinnasta tulee Kuopioon matkaa n. 160km ihan pirun mutkaista, Suomen vaarallisimmaksi luokiteltuja tietä. Yksi Suomen vilkkaimmista valtaväylistä, 5-tie, jää ilman "suuronnettomuuspäivystystä" parinsadan kilometrin matkalta. Maamme vilkkaimmassa mökkimaakunnassa jossa viikonloppuisin sattuu ja tapahtuu.

Miksi tämä ei nouse pääuutislähetysten ja blogien aiheiksi? Eikö meillä ole mitään väliä?

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Vaasan seudulta Seinäjoelle on n. 90 km. Kuopion esimerkkiin verraten tulisi matkaeroa n. 70 km eli ajassa vähän toista tuntia. Aika voisi olla kaksinkertainenkin vaasalaisiin asiakkaisiin verraten.

Toimituksen poiminnat