MariaTolppanen

Ei kysyntää - ei työuria

Työttömyys jatkaa kasvuaan niin Suomessa, kuin koko Euroopassakin. Lääkkeet työttömyyden hoitoon ovat luvalla sanoen kummalliset. Yksi ihmeellisimmistä käsityksistä on se, että työttömyys loppuu, kun työuria pidennetään nostamalla eläkeikää. Mutta ei työttömyys näin lopu. Eläkeiän nostaminen kasvattaa köyhien eläkeläisten määrää, koska useimmat joutuvat odottelemaan eläkkeellepääsyä ilman työtä. Karu totuus on, että työurat eivät pitene, jollei työlle löydy riittävää kysyntää. Kysyntä puolestaan loppuu, kun lama iskee. Ja nyt on Euroopan laajuinen lama, eurokriisi, josta ei näköjään päästä ulos. Yksi kriisin ylläpitäjä on huono finanssipolitiikka. Liian tiukka finanssipolitiikka heikentää työllisyyttä ja EU-sopimukset rajoittvat Suomen kasvua. Meillä ei esimerkiksi ole omaa rahaa, joka eittämättä hankaloittaa finanssipolitiikaamme. Tämä oravanpyörä pitää pysäyttää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Eläkeiän nostaminen on poliittista mantraa, jota monet tahot lukevat omaa ruokousnauhaansa sormeillen. Tällainen toimintatapa osoittaa käsittämätöntä sokeutta vallitsevaa ja etenkin tulevaa tilannetta kohtaan. Työvoimapulaa ei enää tule. Ikinä.

Puhut lamasta kuin se olisi tilapäinen ilmiö, jotain, mikä menee kohta ohi ja sitten on taas kaikki hyvin. Ongelma on syvemmällä, monella tavalla.

Unionin direktiivit ja niistä johdettu 2000-luvun lainsäädäntö Suomessa pitää huolen kilpailukyvyttömyydestämme, velkaantumisemme syvenemisestä ja kurjuuden maksimoinnista. Euro on osa sitä, mutta se on vain osa. Tosin nykyinen AY-liike pitää huolen, että eurohintaisista palkoista ei jousteta, vaikka euro kallistuisi puntaakin (kultaakin) kalliimmaksi. Sillä on oma kurjistumistamme edistävä vaikutus.

Politiikan kenttä näyttää olevan täynnä ennustajia, joiden mielestä asiat tulevat kehittymään loivalla käyrällä parempaan suuntaan samoilla menetelmillä kuin tähänkin ollaan tultu. Tuottavuuden oletetaan kasvavan, kaupunkien oletetaan kasvavan, ja jopa "vihreät" poliitikot uskovat liikenteen kasvavan. Kaikki "vakavamieliset" ennusteet antavat maapallon väkiluvun kasvaa tuplaksi nykyisestä lähi vuosikymmeninä.

Missä ovat poliitikot, jotka uskaltavat sanoa: suuruuden logiikka ei enää toimi. Joko euro tai SAK on hajoitettava, kumman sinä uskot tapahtuvan ensin? Unionin liittovaltiokehitys johtaa orwellilaiseen keskushallintoon, johon kukaan tavallinen eurooppalainen ei halua. Uskotko, että saamme kehityksen käännettyä ennen kuin se käännetään asein ja terroriteoin?

Toimituksen poiminnat